Nej till GMO

Frihandelsavtal eller ekosystemens död?

Publicerad 2014-06-03 19:46:00 i Allmänt,

EU och USA håller som bekant på att förhandla sig till ett frihandelsavtal, i vilket det ingår en klausul om att det för stora företag ska bli enklare att "driva juridiska processer mot staten". Detta avtalsförslag har kallats för "ett globalt förbud mot vänsterpolitik", och det är inte helt ogrundat. I detta avtalsförslag finns det dessutom ett förslag gällande hur man ska lösa konflikter när stora industrier inte drar jämnt med statens  beslut, vilket till exempel skett i konflikten mellan Bayer och EU. Detta förslag innebär att mål mellan företag och stat ska avgöras av ett skiljt internationellt organ, och länder kan dömas till skadestånd om till exempel en miljöregel har orsakat uteblivna vinster hos företag. Det innebär att företag kan välja att invester i princip vad som helst, oavsett om det är hälsofarligt eller inte, och sedan stämma staten om produkten inte är acceptabel ur miljöperspektivslagar. EU-kommissionen lobbar hårt för detta förslag och skriver på sin hemsida att det kommer skapa tillväxt och arbetstillfällen.

Förhandlingarna om detta avtal syns knappt alls i media, och vem vet vad Sveriges nyvalda EU-representanter ställer sig i frågan? Demokratiska förhandlingar handlar om transparens, och information- vart är den idag?

Källa: http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/anderslindberg/article18013503.ab

Jag kräver mer information om detta "frihandelsavtal" och jag kräver att få veta vart politikerna står i frågan.

Skribent: Minja 

 
Är det såhär vi vill ha det?

 

Om

Min profilbild

Ida & Minja

Vi är två ungdomar, som studerar på Värmdö Gymnasium och som aktivt tar ställning emot GMO:er. Vi anser att det inte finns nog med kunskap om det, och att världens befolkning har rätt att veta vad vi äter.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela