Nej till GMO

Monsanto

Publicerad 2014-04-24 11:54:00 i Allmänt, Monsanto,

Företaget startades år 1901 i USA av John Francis Queeny och startades som ett kemikaliskt företag. 
 
Monsantos skapelser
 
Monsanto ligger bakom Agent Orange, samt DDT och PCB. Agent Orange var ett bekämpningsmedel som användes under Vietnamkriget mellan 1965-70 för att få träden att tappa löv och därmed göra skogen glesare för att att kunna komma åt gerillaförband och begränsa tillgången till ätbara växter i skogarnas områden. Dock var inte detta det enda Agent Orange gjorde, inte mindre än 3 miljoner vietnameser har påverkats negavtivt av detta medel och minst 150 000 barn har fötts med missbildningar på grund av det giftiga kemikalien TCDD som finns i medlet. 
En tiondel av Vietnamns yta besprutades med 72 miljoner liter avlövningsmedel. Användningen av Agent Orange upphörde först när förekomsten av TCDD kunde bevisas.
 
 DDT är ett miljögift som först användes för att utrota Malariaflugor. För insekter är det direkt dödligt, och giftigt för människor och djur. Det ansamlas i fettvävnader och enligt näringskedjans princip kommer alla djur drabbas om ett djur långt ner i näringskedjan får i sig miljögiftet. Om en mus får i sig DDT och det ansamlas i dess fettvävnad, komemr djuret som äter musen att få i sig dessa kemikalier. Om fyra möss får i sig det, och rovdjuret äter dessa också kommer denna få i sig fyrdubbelt av kemikalien. Människor, som är högst upp i näringskedjan, får då i sig ofantliga mängder med kemikalier. Det är bevisat att DDT stör fortplantningen hos människor och djur, men också att DDT verkar förtunnande på äggskal vilket gör att många fåglars ägg spricker och därför inte resulterar i nya ungar. 
 
PCB är ett samlingsnamn för drygt 200 olika giftiga och svårnedbrytbara ämnen, och nyanvändning är förbjuden sedan 1978. Dock fortsätter det att sprida sig i naturen på grund av dess användning tidigare. När PCB väl kommit ut i naturen är det svårt att påverka halterna eller få bort det. 
 
Dessa ämnen är alltså farliga för att de ofta är fettlösliga vilket orsakar att de lätt sprids hos olika arter i näringskedjan, samt att de bryts ned väldigt långsamt och effekterna blir alltså långvariga. De orsakar skador på männniskor, djur och natur.
 
Ett företag med en historia av att skapa kemikalier som orsakar missbildningar hos barn, samt fortplantningsstörningar hos olika arter, slår in på jordbruksbanan och börjar kontrollera vad vi äter. Vill du äta deras mat?
 
Ekonomi, rättstvister och patent
 
Monsanto har dessutom varit inblandade i en rad rättstvister, med tvivelaktiga motiv. Eftersom Monsanto äger rätten till GMO-majs och GMO-sojabönor och äger även rätten till dess vidare användning, och förbjuder därmed bönderna från att spara sitt utsäde. Med utsäde menas den växtdel som utgör grunden för odling, och när man placerar utsäde i marken sår man alltså. 
Detta har varit grunden för jordbruk i många, många år. Men nu förbjuder Monsanto bönderna att göra det med GMO-majs och GMO-soja, och därmed måste bönderna år efter år köpa nytt från företaget. De gånger bönder ändå visat sig spara utsäde, har det lett till rätttvister som ekonomiskt ruinerar den enskilda bonden. Monsanto gör allt för att etablera sin makt, och en rädsla hos bönder för att trotsa dem. 
 
Baserat på denna fakta kan man lätt konstatera att Monsanto är ett skrupelfritt företag, med låg etik och moral- men höga vinstsyften- och de gör något helt nytt, de tar patent på mat så som sojabönor och majs. De säger sig ha äganderätt till grödor, och den etiska frågan är då: kan man säga sig ha äganderätt till grödor? Och vad kommer hända med världens mat om Monsanto och dess GMO-produkter släpps in i varje land? De kommer äga maten på jorden, och det kommer ge dem en enorm makt över alla människor.
 
 
Skribent: Minja 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Ida & Minja

Vi är två ungdomar, som studerar på Värmdö Gymnasium och som aktivt tar ställning emot GMO:er. Vi anser att det inte finns nog med kunskap om det, och att världens befolkning har rätt att veta vad vi äter.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela