Nej till GMO

Vad säger lagstiftningen i Sverige gällande GMO?

Publicerad 2014-04-25 16:13:00 i Allmänt, Lagstiftning,

"Lagstiftning kring GMO

Som en del av EU delar Sverige det gemensamma europeiska regelverket för odling av GMO-växter och användning av GMO i livsmedel och foder.

Ett företag eller en vetenskaplig institution eller någon annan som vill sälja en GMO-sort för odling eller användning i livsmedel och foder måste söka tillstånd för att göra det i EU.

EFSA granskar

För att kunna få ett tillstånd måste den sökande tillhandahålla detaljerad vetenskaplig dokumentation om den genetiskt modifierade organismen och tänkbara effekter på människa, djur och miljö. Den informationen granskas sedan av EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet (EFSA) som sedan skriver ett yttrande om grödan.

Om EFSA efter sin granskning skriver ett positivt yttrande, det vill säga bedömer att den genetiskt modifierade organismen är lika säker för människor, djur och miljön som en motsvarande organism som inte är genetiskt modifierad skriver EU-kommissionen ett förslag till godkännande. Därefter ska medlemsstaterna rösta om tillstånd ska ges eller inte. Om medlemsstaterna inte kan fatta ett beslut om tillstånd så kan frågan i sista hand avgöras av EU-kommissionen. Tillstånd för GMO ges på 10 år och åtföljs av krav på att produkten ska märkas.

Livsmedel och foder med GMO måste märkas

I EU ska livsmedel och foder som innehåller eller är framställda med hjälp av GMO vara märkta. Produkter som innehåller oavsiktlig eller oundviklig inblandning av GMO som under 0,9 procent av innehållet behöver inte märkas. Animaliska livsmedel som mjölk, kött och ägg från djur som har utfodrats med foder som innehåller GMO behöver inte heller märkas.

Internationell lagstiftning

Många länder har i sin lagstiftning olika krav på att genetiskt modifierade organismer ska genomgå vetenskapliga granskningar innan de tillåts på marknaden. Det finns internationella överenskommelser om vilka moment sådana granskningar ska omfatta till exempel inom ramen för FN:S program för livsmedelsstandarder, Codex Alimentarius.

Svenska myndigheter

I Sverige arbetar framförallt Statens Jordbruksverk och Livsmedelsverket med frågor om GMO i jordbruk, livsmedel och foder. Flera andra myndigheter handlägger dock frågor om genetiskt modifierade organismer under sina respektive ansvarsområden."

Källa: http://www.regeringen.se/sb/d/6421/a/149282

Skribent: Minja

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Ida & Minja

Vi är två ungdomar, som studerar på Värmdö Gymnasium och som aktivt tar ställning emot GMO:er. Vi anser att det inte finns nog med kunskap om det, och att världens befolkning har rätt att veta vad vi äter.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela