Nej till GMO

Vad är GMO?

Publicerad 2014-04-24 11:29:00 i Allmänt,

Förkortningen GMO, står för "genmanipulerade organismer". Det innebär att man genom genteknik kan gå in i växter, djur och till och med människor för att ändra i dess gener. Eller som det svenska naturvårdsverket skriver "En genetiskt modifierad organism (GMO) är förändrad i arvsmassan på ett sätt som inte kan ske naturligt.".Varför skulle man då vilja göra det? Motivet är att ändra i organismens arvsmassa så att önskvärda egenskaper finns, och icke önskvärda egenskaper inte finns i organismen. I dagsläget förändras främst växters arvsmassa, men även djurs. I djurens fall syftar ofta genmodifieringen till att djuret ska bli större, så att mer kött kan produceras när djuret slaktas.
 
Vilka är det som sysslar med detta? Monsanto är ett jordbruksföretag som står för över 90 % av alla GMO-grödor i världen, och de är alltså de som är det största företaget inom GMO. Mer om Monsanto i nästkommande inlägg. 
 
GMO låter mycket bra i teorin, vem vill inte ha växter eller djur med bara bra egenskaper? Tomater som genmanipulerats för att få starkare rötter står emot vind och storm bättre än sina icke-manipulerade likar. Men finns det bieffekter när vetenskapsmän leker gud med evolutionen?
 
 
Skribent: Minja
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Ida & Minja

Vi är två ungdomar, som studerar på Värmdö Gymnasium och som aktivt tar ställning emot GMO:er. Vi anser att det inte finns nog med kunskap om det, och att världens befolkning har rätt att veta vad vi äter.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela