Nej till GMO

Ekonomi, klassklyftor och valmöjligheter

Publicerad 2014-06-03 15:03:02 i Allmänt,

Här kan ni se resultatet av EU-valet:
http://www.resultat-val2014.eu/sv/country-results-se-2014.html
 
Vad innebär Miljöpartiets nya ställning som Sveriges näst-största parti i Europaparlamentet?
Punkterna 2, 4 och 5 på bilden nedan är de punkter som mest direkt gäller striktare lagstiftning kring GMO och Monsanto, vilket jag tycker är mycket bra. Livsmedelsindustrin måste vara transparent, och vi som konsumenter och medborgare har rätt till att veta vad som hamnar på våra tallrikar. Vi äter i snitt tre gånger om dagen, och vi kan inte sluta äta om vi ens skulle vilja. I dagens samhälle står vi inför frågor som kommer avgöra framtida generationerns matvanor, såväl som våra egna. Om vi idag bestämmer oss för att tillåta GMO i Europa så kommer det vara ett beslut som kommer att vara nästan omöjligt att ångra. Om vi säger ja till GMO och Monsanto idag, så tar vi ifrån kommande generationers möjlighet till att välja. Därför är Miljöpartiets ståndpunkt i frågan eftersträvansvärd, och jag hoppas att de influerar resten av EU att välja samma väg.
 
KÄLLA: http://www.mp.se/del-1-ett-gront-eu
 
 
Den övre medelklassen/överklassen har makten att kunna välja vad de vill äta, ekologi och moral kostar i matbutiken. För de som inte har de ekonomiska förutsättningar blir valet mellan ekologiskt/icke-ekologiskt, gmo/icke-gmo, inte längre ett val, utan man tvingas välja det billigaste alternativet. Så du kanske täniker att det inte spelar någon roll om GMO tillåts i Europa- det påverkar den globala handeln positivt och du kan ju alltid välja GMO-fritt. Men det finns tusentals med människor som inte kommer att ha ett val, som kommer tvingas välja det billigaste alternativt i mataffären, och det kommer bli de massproducerade, besprutade, tvivelaktigt producerade GMO:erna.
 
Folkshälsomyndighetern skriver följande om detta:
 
"Människor i Sverige har generellt bra matvanor men det finns skillnader som beror på ålder, kön, social och ekonomisk situation och var du bor. Ohälsosamma matvanor är vanligare i grupper med låg utbildning och låg inkomst och fetma följer ett tydligt socialt mönster där människor i socialt utsatta positioner drabbas hårdast. Detta leder till ojämlikhet i hälsa.

Matvanor är komplexa och många faktorer spelar in vid val av mat, exempelvis kultur och vanor, tillgänglighet och utbud av olika livsmedel, pris och marknadsföring. För att främja goda matvanor behövs en bred satsning på olika nivåer i samhället där alla aktörer drar åt samma håll mot ett gemensamt mål. Det är också viktigt att tydliggöra samband mellan matvanor och olika hälsoutfall"

 http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/livsvillkor-och-levnadsvanor/matvanor/

 
"Det är också viktigt att tydliggöra samband mellan matvanor och olika hälsoutfall" skriver dem, men vart är kontrollen av GMO? Vart är kontrollen av Monsanto? Och vart är vår egen rätt till att bestämma? I inlägget "GMO-produkter medför hälsorisker" har sambandet mellan GMO-majs från Monsanto och snabbt framväxande, aggressiv cancer fastslagits- varför lyssnar inte politikerna på forskarnas varningsklockor? Varför fortsätter de att prioritera ekonomisk framväxt framför vår, och världens, hälsa?
 
Jag vägrar sätta allas våra kroppar och liv på spel, i en form av rysk roulette där chansen att vi går välmående ut ur detta är minimal. Jag har gjort mitt val, när ska du göra ditt?
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Ida & Minja

Vi är två ungdomar, som studerar på Värmdö Gymnasium och som aktivt tar ställning emot GMO:er. Vi anser att det inte finns nog med kunskap om det, och att världens befolkning har rätt att veta vad vi äter.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela