Nej till GMO

GMO produkter medför hälsorisker

Publicerad 2014-05-09 16:04:00 i Allmänt,

Alla genetiskt modifierade produkter som godkänns av myndigheten anses vara säkra som sina traditionella motsvarigheter och är allmänt oreglerade. Det finns dock ett flertal potentiella hälsoeffekter med att införa en ny gen  i en organism. Man kan införa nya gener för att t. ex göra frukter och grönsaker mer resistenta mot skadeinsekter. Men även för att göra frukter mer vitamin/mineralrika. Problemet med gmo produkter i dagens samhälle är att 90 % av GMO produkterna ägs av jordruksföretaget Monsanto, som dessutom odlar frön som ska stå emot stora mängder bekämpningsmedel. Detta bekämpningsmedel heter Roundup och är framställt av Monsanto själva, då de år 1901 startade som ett läkesmedelföretag.


Hälsoeffekter:
Det många inte vet är att det finns stora risker med att använda bekämpningsmedel i det vi äter.
När myndigheter bedömer om ett bekämpningsmedel är säkert, så beaktas inte den totala mängden kemikalier som finns kvar i livsmedlet. Istället bedöms mängden av ett miljögift i taget. I mars 2007 visade en oberoende fransk forskningsstudie att försöksråttor som matats med den genentisk modifierade Monsanto-majsen visade tecken på njur- och leverfunktion. Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften Archives of Environmental Contamination and Toxicology.Råttor som ätit GMO majs hela livet utvecklade cancer snabbare och dog tidigare än råttor som erhöll kost fri från GMO. Bröstcancer samt grav lever- och njurskada var vanliga dödsorsaker. Forskarna såg även att liknande resultat erhölls hos råttor som åt normal föda men drack Roundup, det ogräsgift som används i kombination med den aktuella GMO-majsen. De drack då samma halt Roundup som som är tillåten i dricksvatten samt  i GMO-grödor i USA. Detta är första gången som en GMO-gröda som redan finns på den europeiska marknaden har visat sig kunna vara skadlig för våra inre organ. Men trots att forskarna kom fram till
 att majsen inte borde ha godkänts i EU eller någon annanstans i världen, varken för odling eller som mat så har myndigheterna valt att göra det ändå.

Molekylärbiologen Michael Antoniou som studerat vid Kings College, London och är expert på genetik kommenterar såhär om forskningen: “Detta är den grundligaste forskning som någonsin publicerats beträffande hälsoeffekterna av GMO-grödor och av växtgiftet Roundup. Det påvisade en extraordinärt antal cancerfall som uppkom tidigare än vanligtvis och var mer aggressiva, särskilt hos de kvinnliga råttorna. Jag är chockerad av den extrema graden av negativ inverkan på hälsa.”

Varför man har valt att testa detta på råttor är för att vi faktiskt har mycket gemensamt med råttor, trots våra yttre skillnader. Råttans anatomi och cirkulation påminner väldigt mycket om människans, och precis som människor äter råttor ett brett urval av kött, spannmål och grönsaker. Samtidigt är råttor och människor utsatta för en lång rad av samma sjukdomar – till exempel bär råttor även på salmonellabakterier. Av dessa anledningar är det viktigt att uppmärksamma effekterna på råttorna!


Råttor som blivit matade med Monsantos GMO-majs

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Ida & Minja

Vi är två ungdomar, som studerar på Värmdö Gymnasium och som aktivt tar ställning emot GMO:er. Vi anser att det inte finns nog med kunskap om det, och att världens befolkning har rätt att veta vad vi äter.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela